over hormonen

Hormonen zijn boodschappenstofjes die aangemaakt worden in diverse klieren zoals de schildklier, bijnieren, pijnappelklier, alvleesklier, hypofyse, eierstokken en zaadballen. Ze worden via het bloed vervoerd om uiteindelijk op een andere plaats in het lichaam werkzaam te zijn.

Het woord hormoon komt van het Griekse woord  wat “in beweging zetten” betekent.

Hormonen hebben als functie om het lichaam in balans te houden. Zo sturen ze diverse processen aan zoals de stofwisseling, groei en voortplanting. Maar denk daarbij ook aan onze stemming en emoties, ons gedrag en de bloedsuikerspiegel.

Het hormoonstelsel werkt nauw samen met ons zenuwstelsel, is deze uit balans, dan corrigeren onze hormonen dit. Bijvoorbeeld bij gevaar worden stresshormonen (adrenaline en cortisol) aangemaakt om met stress om te kunnen gaan.

Doordat onze leefstijl is veranderd, staan onze hormonen meer onder druk waardoor er sneller een disbalans ontstaat. We hebben meer stress, bewegen minder en eten andere (bewerkte) voeding. 

 

Als je hormonen uit balans zijn

Als je hormonen uit balans zijn kan dit zich uiten in diverse klachten. Klachten waar je wellicht kort, af en toe of al heel lang last van hebt. Vaak ga je aan de slag om de klachten en bijbehorende symptomen te bestrijden. 

Ik kan je leren om meer grip op je klachten te krijgen en je uitleggen hoe je hier zelf verantwoordelijkheid in kunt nemen. Zo geef ik je advies over voeding, beweging en ontspanning, welke samen komen in een leefstijladvies om jouw hormonen in balans te krijgen en je klachten te verminderen.